Staj

 

YBS BÖLÜMÜ STAJ KOŞUL VE PROSEDÜRLERİ

 

STAJ NE ZAMAN YAPILABİLİR?

Staj, Yaz ve Kış döneminde, derslerin akademik takvimdeki bitiş tarihi ile yeni dönemin başladığı tarih arasında yapılabilir. Final döneminde de staj yapılabilir, ancak bu durumda  final günleri staj süresinden düşülür.

 

STAJ SÜRESİ

Staj süresi toplam 60 iş günüdür. Bu süre bir defada kesintisiz 60 gün olarak kullanılabilir ya da bir defada minimum 20 iş günü olmak üzere en fazla 3'e bölünebilir. Pazar ve resmi tatil günleri staj yapılamaz.

 

HANGİ ÖĞRENCİLER STAJ YAPABİLİR?

Staj başlangıç tarihinde 45 kredilik dersi geçmiş olan öğrenciler  staj yapabilirler.

 

HANGİ ALANLARDA STAJ YAPILABİLİR?

Stajlar YBS alanı ile ilgili olan herhangi bir alanda (Software (SW), Hardware (HW), Business (BUS), Information Systems (IS)) yapılabilir.

 

YAZ OKULU’NDA DERS ALAN ÖĞRENCİLER STAJ YAPABİLİR  Mİ?

Yaz okulu döneminde ders alan öğrenciler aynı zamanda staj yapabilirler. Ancak bu öğrencilerin  aynı yaz okuluna denk gelen süre için  staj sürelerinden hafta başına aşağıda belirtildiği şekilde gün düşülür:

  • 2 kredi için yarım gün
  • 3-5 kredi için bir tam gün
  • 6-8 kredi için iki tam gün
  • 9 ve üstü kredi için üç tam gün

 

STAJIN TAMAMLANMASINA 20 İŞGÜNÜNDEN DAHA AZ KALMIŞSA…

Öğrenci stajlarını tamamladıktan sonra yapılan kontroller neticesinde 20 günün altında kalan staj günleri için yapılacak ek staj gününün aşağıda belirtildiği gibi ilgili hafta kadar olması gerekmektedir. (Bir hafta 5 iş günüdür)

  • 1-5 gün için 1 hafta
  • 6-10 gün için 2 hafta
  • 11-15 gün için 3 hafta

 

ÇAP ÖĞRENCİLERİ İÇİN ZORUNLU STAJ SÜRESİ NEDİR?

MIS-INTT ve MIS-TRM ÇAP öğrencileri 60 günlük stajın 30 gününü Uluslararası Ticaret Bölümü/Turizm İşletmeciliği Bölümü koşullarına, 30 gününü Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü staj koşullarına uygun olarak tamamlarlar.

 

MIS 400 INTERNSHIP DERSİ

Zorunlu stajını tamamlayan öğrenciler, bir sonraki dönemlerinde MIS 400- Intership dersine kaydolurlar. Bu dersin notu dönem sonunda P olacaktır.

 

STAJA BAŞLAMADAN ÖNCE NELER YAPILMALI?

Zorunlu stajı için bir şirketle anlaşmaya varan öğrenci, "Staj Başvuru Formu" [TR]/ [EN] ve Ek-1-BÜ Öğrenci Staj Bilgi Formunu doldurarak, staj yapacağı kuruma imzalı ve kaşeli olarak onaylatır.

Staj Başvuru Formu: Öğrencinin yapacağı stajla ilgili bilgilerin bulunduğu formdur. Öğrencinin akademik danışmanı tarafından onaylanır.

Ek 1 BÜ Öğrenci Staj Bilgi Formu: Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre Üniversitemiz staj yapan öğrencilere “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası” yapmakla yükümlüdür. Üniversitemizin Hesap İşleri Birimi Ek 1 formuna dayanarak öğrencilerin sigorta girişini yapmakta ve staj süresi boyunca sigorta primini ödemektedir. (Yanlış anlamaları engellemek için, bu sigortanın Emeklilik ya da Genel Sağlık Sigortası olmadığını hatırlatalım.)

Stajları için ücret almayacak öğrenciler Ek-1-BÜ Öğrenci Staj Bilgi Formu’nda ödenmeyecek yazabilirler.

Öğrenci tarafından doldurulan ve stajın yapılacağı kurum tarafından imzalanan “.pdf” formatındaki Staj Başvuru Formu onay için öğrencinin akademik danışmanına, Ek 1 Öğrenci Bilgi Formu ise Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ziya Perdahçı (ziya.perdahci@bogazici.edu.tr)   onay için iletilir.

Stajını final zamanı başlatmak isteyen öğrenciler bu formların yanı sıra  final sınavı takvimlerini de  stajmis@bogazici.edu.tr adresine iletmekle yükümlüdür.

İmzalanarak onaylanan formlar, staj başlangıç tarihinden en az 1 iş günü, en fazla 1 hafta öncesinden stajmis@bogazici.edu.tr  mail adresine gönderilir. Bu formlarla öğrencilerin sigorta başlangıcı yapılacağı için, staj başlangıç tarihinden sonra gönderilen formlar kabul edilemez.

Onay işlemleri tamamlandıktan sonra, Üniversitenin Hesap İsleri öğrencinin staj yapacağı kuruma hitaben hazırlanan Boğaziçi Üniversitesi’nin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası girişi yaptığını ve primi ödeyeceğine dair belgeyi öğrenciye gönderir. Öğrenci bu belgeyi staj yapacağı kuruma/şirkete iletmekle yükümlüdür.

 

“STAJ ZORUNLUDUR” YAZISI

Bazı şirketler öğrencilerden stajın mezuniyet için zorunlu bir şart olduğunu belirten yazı talep etmektedirler. Öğrenciler bu talebi bölüm Staj Yetkilisine iletirler, Staj Yetkilisi bu yazıyı Bölüm Başkanı’na ya da yardımcılarına imzalatarak öğrenciye iletir.

 

STAJ BİTİNCE NELER YAPILMALI?

Öğrenci defter taslağını İngilizce olarak bilgisayarda MS-Word formatında yazmalıdır. Deftere konulacak resim, diyagram, tablo vb. gibi dokümanlar tercihen taranıp deftere eklenmelidir.

Öğrenci stajın bitiminde sigortasının kapanması için üniversitemizin Hesap İşleri Müdürülüğüne (hesap@bogazici.edu.tr) hangi tarihler arasında kaç iş günü çalıştığına dair kurum tarafından yazılmış ve şirket kaşesi ile onaylanmış resmi bir yazı iletir. Bu yazının iletilmesi ve takibi öğrencinin sorumluluğundadır.

Bu yazı staj bitince teslim edilmediği ve takibi yapılmadığı takdirde, stajı aşan süre için sigorta kurumu tarafından stajyere çıkartılacak borçtan YBS bölümü sorumlu değildir.

Öğrenci Staj Defteri’ni ve istenen diğer belgeleri, Güz dönemi için en geç 1 Kasım, Bahar dönemi için en geç 1 Nisan tarihine kadar stajmis@bogazici.edu.tr mail adresine iletmelidir. Staj defterinin geç getirildiği her iş günü için 1 gün staj süresinden düşülecektir.

Staj defteri hazırlama aşamasına gelen öğrenciler staj defteri hazırlama ve teslim dosyasından yararlanabilirler.

 

DOSYALAR TABLOSU

Staj Başvuru Formu TR // EN
Ek-1 BÜ Öğrenci Staj Bilgi Formu TR
Staj Defteri Taslağı TR / EN
Staj Defteri Hazırlama ve Teslim Kuralları TR
Öğrenci Değerlendirme Formu TR // EN
Kurum Değerlendirme Formu TR // EN
Staj Bilgileri Özet Tablosu TR / EN