Bölüm Hakkında

Türkiye’nin ilk Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’ne hoşgeldiniz! Türkiye'nin ilk Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi'nde 1995 yılında kuruldu. Yönetim Bilişim Sistemleri işletme, bilişim ve bilgisayar temel kavramlarını bünyesinde barındıran disiplinlerarası bir konudur. Bilişim sistemlerindeki yeniliklerin ne hızda geliştiğini ve yaşantımızı ne ölçüde etkilediğini sizler de görüyorsunuz. İşte bu değişim yepyeni işletme sorunlarını da gündeme getiriyor, çünkü bu sistemleri verimli bir şekilde yönetebilmek için bilişim altyapısına sahip olmak şarttır. Bir ikinci alan ise, bilişim sistemlerinin işletme konularında getirdiği yeniliklerdir. Yönetici konumundaki kişiler, karar verirken en doğru bilgiye en kısa zamanda ulaşıp, bu bilginin gerekirse yeniden işlenip, istedikleri şekilde masalarında hazır olmasını istemektedirler. Karar destek sistemleri dediğimiz bu sistemlerin tasarımı ve uygulanması da yine yönetim bilişimcilerin temel konusudur. İşte böylesine önemli sorunlarda etkin rol oynayan yönetim bilişimciler, tüm şirketlerde aranan kişiler olmaktadırlar. Türkiye'nin ilk YBS bölümü olan bölümümüz, 1995 yılında kurulmuş ve günümüzde 15 tam zamanlı öğretim üyesi, sektörden gelen yarı zamanlı öğretim görevlileri ve araştırma görevlileriyle gelişmiş, güçlü bir kadro haline gelmiştir. 2003 yılından itibaren yüksek lisans eğitiminin de başlamasıyla akademik yaşantımız çok daha kapsamlı bir boyut kazanmıştır. 2013 yılında ise, YBS doktora programına ilk öğrencilerimizi kabul ederek Türkiye’de bu alanda ihtiyaç duyulan araştırmacı ve bilim insanlarını yetiştirmeye başladık. Bizler bu genç alanın Türkiye'deki en deneyimli uygulayıcıları ve araştırmacıları olmaktan büyük gurur duymaktayız. Kaliteli eğitimin yetkin kadroyla birlikte gelen bir başka yapı taşı da modern teknik altyapıdır. Lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz için tam donanımlı bilgisayarlardan oluşan birçok laboratuvarımız bulunmaktadır ve buralardaki derslerimiz öğrenci başına bir bilgisayar düşecek şekilde düzenlenmektedir. Tüm sınıflarımız ve laboratuvarlarımız video projektör donanımlı olup modern eğitimin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydedir. YBS lisans eğitimi ilk iki yıl içinde temel bilgisayar ve işletme derslerini içerir. Üçüncü ve dördüncü sınıflarda ise bu iki konuyu birleştiren entegrasyon dersleri vardır. Dikkatle takip ettiğimiz bilişim teknolojilerindeki yeniliklere paralel olarak da programımız her iki yılda bir, sektörel danışmanlar ve mezunlarımızın da katkılarıyla güncellenmektedir. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra mezunlarımız başta yönetim danışmanlık firmaları olmak üzere, uluslararası ve ulusal büyük kuruluşların sistem ve yazılım geliştirme, ya da bilgi işlem bölümlerinde veya donanım ve yazılım evlerinde çalışabiliyorlar. Mezunlarımız, sistem analisti ve tasarımcısı, programcı, bilgi sistemleri yöneticisi, proje uzmanı ve yöneticisi, IT uzmanı/ yöneticisi, iş analisti, pazarlama uzmanı/yöneticisi, finans uzmanı/yöneticisi ve insan kaynakları uzmanı/yöneticisi gibi çeşitli pozisyonlarda görev almaktadır. Öğrencilerimizin önemli bir bölümü daha mezun olmadan çalışmaya başlamakta ve işe ilk girişte ortalamanın üstünde ücretler alabilmektedirler. Mezunlarımızın bir başka grubu ise ülkemizde ve yurt dışında lisansüstü çalışmalarına devam etmekte ve hatta akademisyenliği meslek olarak seçmektedirler. BÜ-YBS Bölümü, bir Boğaziçili olmanın getirdiği kaliteli eğitim, özgür düşünce ortamı, sektördeki saygınlık gibi avantajları, dünyada ve ülkemizde önü son derece açık olan bu mesleğin eğitimini alırken yaşayabileceğiniz tek adrestir. Türkiye'nin her yerinden gelecek yetenekli, azimli, yaratıcı düşünen öğrencilere kapımız daima açıktır.